Ga naar de inhoud

Gezondere voeding

Gezondere voeding of juist niet is een keuze die door iedereen zelf gemaakt wordt. Echter dat is niet altijd zo eenvoudig.
Er zijn veel factoren die hier een belangrijke rol in spelen, bv gebrek aan financiën, verleiding door de commercie, de omgeving, kennis, etc.

ALARM:
Onlangs (25-11-2024) kwam RIVM met een alarmerend bericht: Overgewicht zal blijven toenemen tot 2050 vooral onder jongvolwassenen klik voor het rapport    klik voor de korte video
Er is dus werk aan de winkel, voor jezelf, voor de adviseurs en hulpverleners, de overheid, de supermarkten, ……… zie pitch

Bedenk wat je er zelf aan kunt doen om de trend te keren, voor jezelf en je directe omgeving.
We zijn ook reuze benieuwd naar jouw ideeën en suggesties. Samen kunnen we mogelijk meer impact genereren.

Overwegingen met betrekking tot afvallen​

Waard om het eens te proberen

Afvallen, gewicht verliezen en daarmee fitter worden is voor veel mensen niet zo heel eenvoudig. Vanuit de media wordt er veel geroepen en informatie over ons uitgestrooid. Helaas is daarbij het doel van de aanbieders te vaak om er geld mee te verdienen. Niet het welzijn van de mensen staat dan voorop. Er is heel veel reclame voor en veel boeken over diëten. De markt verdient hier veel geld mee, maar helaas is het resultaat op lange termijn meestal erg teleurstellend. Vaak eindigt het juist met meer gewicht dan dat er gewicht verloren is.
Wat maakt het dan zo moeilijk vraag je je af.
Het mentale aspect en de gewoontes waar men in vast zit en met name het veranderen daar van is de grote uitdaging. Al tijdens ons kind zijn worden voorkeuren voor voedsel en de emoties die daar aan gekoppeld worden in ons brein opgeslagen. Op een later moment is het bijzonder moeilijk om dat veranderd te krijgen. Het kan zeker helpen om hier hulp bij te vragen. Het advies is dus spendeer je geld en moeite aan deze hulp en niet aan diëten en/of supplementen.
Hoe het werkt met eten, caloriën en zo vind je in de goed leesbare wetenschappelijke uitleg, in het boek “Waarom calorieën niet tellen. De wetenschap achter afvallen” van Giles Yeo.
Het komt er kortweg op neer; eet gevarieerd met veel vezels en let op dat er voldoende eiwitten in je eten zit. En matig de consumptie van koolhydraten.
Kortom loop niet achter de hypes van diëten en supplementen, maar infomeer je over wat de wetenschap heeft aangetoond en indien nodig zoek deskundige hulp die zich focust op het mentale aspect

Concentreer je op de hoeveelheid eiwitten en vezels bij je dagelijkse voeding.
Vuistregel per dag: 
– 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht verdeeld over de dag (bv 3 maaltijden en tussendoortjes)
– 200 a 300 gram vezels
– matig daarbij de hoeveelheid koolhydraten

Op de verpakking staat o.a. staat hoeveel eiwit er in een product zit. (Kies het getal % eiwit per 100 gr. Als je dan bv 150 gr vlees eet dan krijg je 1,5x die hoeveelheid binnen of bij 20 gr kaas krijg je 0,2 x die hoeveelheid binnen).
Handig om te weten is het volgende:
– een ei bevat tussen de 12 en 15 gram
– 100 gram vlees, vis, kaas bevatten 20 – 25 gram
– een snee brood 1-2 gram
– je leert snel over wat je veelvuldig eet zodat je steeds minder de verpakking hoeft te lezen.
– Als je veel vezels, bv groenten eet en voldoende eiwitten, dan krijg je snel een verzadigd gevoel waardoor je vanzelf minder calorieën binnen krijgt.
– Als je deze aanpak tot je gewoonte maakt, heeft het blijvend effect.
– Als je heel gespierd bent en/of veel sport neem dan meer eiwitten en omgekeerd mag het wat minder zijn.
– Bewegen en ook het trainen van spiergroei is belangrijk. Spieren bepalen voor een grote mate je kwaliteit van leven, om je fitter te voelen. Spieren verbranden je voedsel en zijn erg belangrijk voor je immuunsysteem.