H oe S ta I k E r V oor: is een oefenprogramma met de mogelijkheid om jezelf te testen:
De HSIEV bevat oefeningen die leuk zijn om te doen en meet/geeft verschillende aspecten van fitheid weer.
De HASIEV check (PDF en Excel) kan gratis gedownload worden via de knop Downloads.
De oefeningen van de HASIEV check zijn ook bedoeld als inspiratie voor trainers en mensen die zelf oefenen en willen testen.
De HSIEV bevat oefeningen met verschillende aspecten van fitheid. Hierbij is gekozen voor een brede motorische insteek en is gericht op balans/onbalans, flexibiliteit, kracht, coördinatie, stabiliteit en uithoudingsvermogen.
Aan veel chronisch fysiek ongemak en blessures ligt een onbalans ten grondslag, vandaar dat ook deze component wordt meegenomen. Je maakt een keuze van een aantal oefeningen per categorie.
Het resultaat van je persoonlijke HASIEV check kan worden weergegeven in een spinnenwiel en bargrafieken. Zo zie je snel waar je het sterkst in bent en waar ruimte is voor verbetering, waar je tijdens je trainingen extra aandacht aan zou kunnen schenken. Tevens kun je hiermee ook je vordering over tijd zien.
De HASIEV check is geschikt voor veel doelgroepen. Van wedstrijdsporter, gelegenheidssporter tot niet sporter en oudere personen, voor iedereen die nog goed ter been is. Elke doelgroep maakt een keuze uit de onderdelen die voor hem/haar geschikt zijn.
In het voorbeeld geeft de blauwe lijn de resultaten van de eerste check weer. De oranje lijn het resultaat van de tweede check en de grijze lijn van de derde keer dat de HSIEV is gedaan. Het voorbeeld laat zien dat de balans en het gooien en mikken de zwakste onderdelen zijn. Tevens zie je dat er enkele onderdelen na verloop van tijd verbeterd zijn.
HASIEV is ook geschikt als uitgangspunt voor activiteitenbegeleiders en wijkwerkers van zorg- en welzijnsinstellingen. Het is een uitbreiding op bestaande beweegactiviteiten en geeft een handvat om gericht te werken en beweegprogramma’s levendig en aantrekkelijk te houden.

Hierboven enkele attributen die bij de hasiev check gebruikt worden

Hulp nodig? Maak een afspraak via email
– het uitvoeren van de check
– het verwerken van de resultaten
– het interpreteren van de resultaten
– advies over hoe verder
– een uitgebreidere check
– aanmelden om mee te doen
email: [email protected]
Praktische voorbeelden
Wijkwerker en Truus van 82
Truus is 82 jaar en woont nog zelfstandig en loopt met een rollator. Een paar jaar geleden is haar man overleden en woont sindsdien alleen. Haar kinderen komen om de beurt dagelijks even langs en regelmatig komt ook de wijkwerker. De wijkwerker heeft voor het aanrecht een tape geplakt. Daar oefent ze nu dagelijks haar balans, door over de streep te lopen en daarbij zo min mogelijk steun te zoeken aan het aanrecht. Langzaamaan ging dat steeds beter en vorige week liet ze trots zien dat ze al over de gehele lengte van de streep kan lopen zonder of maar met 1 keer steun te zoeken aan het aanrecht.
Ook heeft ze 3 vaatdoeken op het aanrecht liggen. Die neemt ze mee naar de deuropening en vanaf daar probeert ze de elke vaatdoek in de gootsteen te werpen. Het geeft een goed gevoel wanneer ze alle drie precies raak zijn. Ze heeft haar kleindochter al gevraagd of ze van die zachte ballen wil meebrengen waar ze dan ook mee wil gaan oefenen.
Haar plan is om twee keer per week naar de supermarkt te lopen die 800 m van haar woning af ligt, en een keer per week lopend naar de soos. Dat is een afstand van 2 km en dat lukt niet in 1 keer, maar met twee keer, zittend uitrusten op haar rollator, lukt dat nog steeds. Met de wijkwerker heeft ze nu afgesproken om op goede dagen iets verder te lopen alvorens te rusten. Dat vindt ze spannend maar gaat ze wel proberen.
Tijdens de soos staat eens per maand het thema bewegen op de agenda. Samen met de andere soosbezoekers bespreken ze nieuwe doelen voor de komende maand. Doelen die in en om het eigen huis veilig gedaan kunnen worden en het bespreken van hoe het de afgelopen maand is gegaan stimuleert enorm.
De wijkwerkers zijn vertegenwoordigd in de gemeentelijke netwerkorganisatie waar ook vertegenwoordigers van andere organisaties, zoals onder meer het verpleeghuis en de zorggroep, aanwezig zijn. Daar doen ze nieuwe ideeën op en vinden ze steeds weer nieuwe motivatie voor deze doelgroep maar ook voor de andere doelgroepen in de wijk.
De ‘scheve sporter’
John is 37 jaar, vertegenwoordiger, getrouwd en sinds de geboorte van zijn derde kind een half jaar geleden, gestopt met het spelen van wedstrijden. Hij speelde in het eerste team van de lokale voetbalvereniging. Hij mist het sporten wel en daarom is hij gaan hardlopen, althans geprobeerd om dat op te pakken. Steeds na een paar trainingen kreeg hij pijn en na een weekje rust ging het dan wel weer. Maar de pijn kwam steeds na hervatting van de hardlooptraining weer terug. Via via had hij van de HASIEV-check gehoord en heeft die samen met zijn vriend gedaan. Daaruit bleek dat hij een behoorlijk rechts-links verschil (onbalans) in zijn lijf had. Daarna heeft hij hulp gezocht en is hij oefeningen gaan doen om deze onbalans kleiner te maken. Na 6 weken bleek uit de herhaling van de HASIEV-check dat dit sterk verbeterd was. Hij heeft toen het hardlopen weer opgepakt en tot op heden zijn de klachten van weleer niet of nauwelijks meer opgetreden.
HASIEV in de wijk
De wijk bestaat uit 4 blokken van in totaal 83 woningen. Voor het middelste blok ligt een grasveld met speeltoestellen. Op het grasveld komt een aantal bewoners om de week op zondagmiddag bij elkaar om samen een aantal oefeningen uit de HASIEV-check te doen. Twee bewoners organiseren dit en maken de keuze welke oefeningen er die week gedaan worden. Zij houden ook de resultaten bij en verwerken die in het Excelformulier en delen de grafieken daarna met de deelnemers. Om de beurt zorgen twee deelnemers voor de koffie met wat lekkers, bij voorkeur zelf gebakken. Het gepland samenkomen en even bijkletsen wordt eigenlijk door de meesten het belangrijkst gevonden. Het extra bewegen is mooi meegenomen en zouden ze ook niet meer willen missen.